BTW teruggave zonnepanelen voor VvE’s

22/05/2020

BTW teruggave zonnepanelen voor VvE’s

Per 1 januari 2020 kunnen ook VvE’s (en stichtingen en kerken) BTW terugvragen voor de aanschaf op zonnepanelen. Dit is het gevolg van een wijziging van de Klein-Ondernemings-Regeling (KOR) die per 1 januari 2020 is ingegaan.

De regeling is complexer dan voor individuele particuliere woningeigenaren. Particulieren (natuurlijk persoon) krijgen via de KOR de volledige BTW op de aanschaf en installatie terug, verminderd met een forfaitair bedrag op basis van het totale vermogen van de installatie.

Een VvE (niet-natuurlijk rechtspersoon) kan alleen de BTW terugvragen voor de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd aan het net.

Bijvoorbeeld: Als een VvE 10.000 kilowattuur zonnestroom opwekt en hiervan 6.000 kilowattuur aan het stroomnet wordt geleverd tijdens de opwekking, kan in dit geval 6.000/10.000 van de btw op de aanschaf teruggevraagd worden.

De verhouding tussen de opgewekte en de teruggeleverde energie kan aan het einde van het jaar worden bepaald op basis van de gegevens van de omvormer en de slimme meter. Hierbij maakt het verschil in welke maand het systeem worden geïnstalleerd.

Wanneer er meer dan 2500 euro BTW wordt teruggevraagd, dan is de VvE verplicht om gedurende 4 jaar de BTW af te dragen over de teruggeleverde energie. Hiervoor zal dan per kwartaal BTW aangifte moeten worden gedaan.

De meeste aanbieders van zonnepanelen bieden hulp bij het terugvragen van de BTW.

Meer weten: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i20766/teruggave-btw-op-zonnepanelen-vve-s-kerken-en-stichtingen-moeten-extra-opletten

Energiegarant is u graag van dienst met het maken van een plan van aanpak voor het installeren van zonnepanelen.